Bestyrelsens beretning 2019-2020
Man må ikke tro at årene i Haderslev Kunstforening ligner hinanden, slet ikke og da særligt ikke dette beretningsår.
Ved konstitueringen i marts 2019 fik foreningen en ny formand, efter en fin indsats fra Arthur Mathiesen gennem 10 år. De 10 år har selvfølgelig sat sit præg på hvad man gør, hvordan man gør og hvorfor.
Det betyder at en bestyrelse kan komme ud i et vacuum, hvor det enkelte bestyrelsesmedlem får en anden status i den samlede bestyrelse end tidligere- og det har vi alle skullet vænne os til.
På kasserer området har foreningen haft et noget stormomsust år, idet de planer der var lagt for overdragelse af kasserer opgaver fra den tidligere kasserer til den nuværende og aftrædende kasserer ikke kunne løses som tænkt og planlagt. Med ekstern økonomisk ekspertise er der dog kommet skik på bilag og konti, så der kan fremlægges et seriøst regnskab og men af de samme grunde ikke noget budget. Det halve budget år er gået og budgettet er jo bestyrelsens pejling af det kommende år!
Også på udstillingsområdet og derfor også på foreningens omsætning, er 2019 dog helt eksceptionelt. Uanset er foreningens økonomi ret så sund. Men overgangen fra den ene bank til den anden, har betydet at der kan forekomme indbetaling ger som vi ikke kan identificere på grund af at de ikke er indbetalt på den rigtige konto, men måske lagt til automatisk betaling på hos den tidl. bank. Det beklager vi meget.
Grafikeren Tine Hind udstillede Højtryk og andre udtryk til hen i april og fortalte i et foredrag morsomt og oplysende om sit grafiske arbejde gennem årerne. Et interessant indblik i grafikkens teknikker, udtryk og muligheder.
Så fulgte fotografen og arkæologen Henrik Brahes fotografiske udstilling ”Arch Hands”, om hænderne der sørger for utallige udgravninger i Mellemøsten og andre steder. Han store smukke bog nåede desværre ikke at udkomme under udstillingen som planlagt, men kunne bestilles og er en del af udlodningen, nummereret og signeret af ham selv.
Kunstfotografiet og grafikken er nogle af de retninger/genrer vi har mindst af og ligeledes lyskunsten i Danmark- men se om der ikke sker noget på den front! Selvom der er forskelligt publikum til de forskellige genrer, skal foreningen fortsat viser kvalitetseksempler.
Foråret afsluttedes med grafiske værker og illustrationer af Povl Christensen der døde i 1977, bl.a. en serie til erindringsbogen Jammers Minde. En udstilling og foredrag af magister Mogens Paahus, gjort mulig af grafikerens søn Joakim Heramb Christensen, tidligere lærer på Haderslev Katedralskole.
Efteråret indledtes med en smuk og meget detailleret udstilling af kunstnergruppen Sæhrimner fra Aalborg, som også stod for en inspirerende installation/skulptur Sommerfugleliv, skabt af kunstnerne og Lasse Petersen samt mange skolebørn- musik dertil komponeret af Jesper Ry fra Musikskolen.
Så fulgte ”8. juli”, en stor udstilling af maleren Anders Moseholms værker med relation til og udsprunget af sene erindringer om Damkatastrofen i 1959. Arthur Mathiesen havde stået for det store forberedende arbejde. Det blev en af de mest besøgte udstillinger og i kraft af salg også den med den største omsætning (150.000 kr.). Der hænger nu malerier af format på flere måder, på vores Rådhus og andre steder i byen, og fastholder erindringen om den tragiske hændelse i 1959.
Det blev også tid til en velbesøgt film aften med film om Arne Haugen Sørensens værk i Århus valgmenighedskirke. Af Caroline Krabbe 2017. Tal R: The Virgin. Dokumentarfilm af Daniel Dencik, og den tredie film beskæftiger sig med maleren Poul Anker Bech 1942-2009. – Poul Anker Bech: Sol og månes verdner. Om realisme og symboler i Poul Anker Bechs værk. Første del blev vist på filmaftenen 2018.
”Dali 101 værker” fyldte Kunsthuset til hen i november. En salgsudstilling fra plade-producenten Peter Olufsens samlinger, arrangeret af Galleri Rasmus og formidlet af Arthur Mathiesen. Man kan vel tillade sig at kalde det en 100 års begivenhed!
Det blev udført et stort arbejde i forbindelse med julesalgsweekenden, der igen kunne mestre og præsentere kunst og kunsthåndværk af høj kvalitet. Arrangementet var udtryk for foreningens evne og vilje til at præsentere meget gode kunstnere.
Efter vinterlukning åbnedes medio januar en keramisk og malerisk udstilling med Katrine Nyholm og Jon Erik Nyholm, en udstilling af tantens arbejder og nevøens maleriske forsøg. De havde ikke udstillet sammen før og nød det.
En spændende udstilling af Annette Gerlif-, Fragmenter af Rum, skunne ses i alt for få dage i Kunsthuset- allerede velbesøgt. Særligt ved denne udstilling var, at en del af de udstillede værker er inspireret af kunstnerens ophold og research på Havnen i Haderslev. Den lukkede modvilligt i marts 2020!
Der har i beretningsperioden være ca. 3200 gæster til foreningens arrangementer.
Senere skulle en dristig indsats, en genforeningsrelateret udstilling af værker af 10 af medlemmerne af kunstnergruppen Riimfaxe- under titlen Friendship- an artist book, skabt til Kunsthuset i Haderslev åbne. Udstillingen bliver dog, forsinket til noget bl.a. i kraft af midler fra de kommunale 2020 midler og støtte fra Kultur Samvirket i Haderslev Kommune. Udstillingen åbner 31. oktober i år.
Et foredrag af historikeren Jørn Buch blev aflyst.
I løbet af maj og juni, afhængigt af vejret, skabte streetartisten Andreas Welin et stort gavlbillede ved indkørslen til Hotel Norden på Storegade, værket er støttet af Kommunens 2020 midler og Kultursamvirket i Haderslev. Det blev virkelighed! Og har modtaget megen ros og fin omtale.
Foråret afsluttedes ikke med den planlagte udstilling af islandske Helga Kristmundsdottir, ”Urlandskabets billeder”, en bred vifte af malerier. Men vises i november 2021.
Foreningens bestyrelse er det man kan kalde en arbejdende bestyrelse, hvis hovedopgave er at følge foreningens formål: Kunstforeningen har til formål at vække og fremme interessen for bildende kunst og hermed beslægtede udtryksformer. Kunstformidlingen kan ske ved udstillinger, filmvisning, foredrag og udflugter.
Det sker, som bekendt, pt hovedsagelig ved at arrangere udstillinger af varierende genrer og kategorier, men altid af høj kvalitet. Det bliver da også tid og plads til en årlig filmvisning af film med eller om kunstnere og deres værk.
Udflugter er det ikke blevet til denne gang, dertil har kræfter og overskud ikke rakt.
Men bestyrelsen er også lejer i kommunens hus. Det betyder, at det indvendige skal holdes i orden, at Teknik og miljø skal informeres om evt. fejl. Det betyder også at der skal gøres rent indenfor og i området omkring Kunsthuset og Vejerboden.
Vores udstillingsteknik har på det seneste været bøvlet at have med at gøre, stort og dyrt og uden mulighed for at genanskaffelse. Derfor valgte bestyrelsen at søge midler til et nyt belysningssystem og det lykkedes, takket være 91.875kr. fra SEs Vækst pulje fond. Teknik og miljø valgte på den baggrund at bevilge midler som gjorde det muligt at opsætte det rigtige udstil-lingslys i hele Kunsthuset. Bedre lys, nemmere lys, mindre strømforbrug og æstetisk passende ind i huset. Tak for støtten hertil fra Se vækst pulje, Teknik og miljø samt Sponsorgruppen i huset.
Vi har nu erfaring for at såvel publikum som udstillere synes vældig godt om Kunsthuset og dets muligheder.
Talentudviklings projektet ”Kunstvæksthuset” er lagt i bero indtil videre. Gemt, men ikke glemt. Vi mener stadig væk at byen bør have et talentudviklingssted for unge og andre talenter indenfor de kunstneriske genrer, klassiske som samtidige. Projektet vil fortsat være af lokal og regional interesse. At udvikle børn og særligt unges mulige talenter er en opgave på lige fod med at lære dansk!
Ud over arbejdet med udstillinger og dertil hørende op og nedtagning, har foreningen også været i gang med at vænne sig til at bruge internetplatformen Conventus. Det vil med tiden vise sig at være en hjælp, både med hensyn til overblik og mindre tidsforbrug- som skal benyttes ved ansøgninger, indberetninger og kan benyttes til regnskabsaflæggelse og medlemsstyring. Vi er langt fra færdige med det, men godt i gang.
Som det ses af dagsordenen, har bestyrelsen ønsker om vedtægtsændringer, så ledes at de lever op til tidens virkelighed på flere måder.
Der skal lyde en tak til følgende:
Tilsyns folket- for den store og nødvendige hjælp med at holde udstillingerne åbne og til Ove Jensen for en fornem organisering deraf. Vi er fortsat interesserede i at nye medlemmer og tilsynspersoner melder sig.
Tak til kasserer Per Feldskov for mange års store arbejde med foreningens budgetter og regnskaber.
Tak til Jørn Andersen for hans mangeartede indsats i bestyrelsen.
Tak til Tove Sørensen for megen god hjælp. Toves hukommelse kommer os ofte til hjælp. Tove har pt. overtaget vagtplanlægninger for foreningens udstillinger.
Åbning på onsdagene- som er en prøve, der tages op til revision med henblik for fortsættelse eller evt. med ændret tidspunkt. Det tager tid før ændringer i åbningstider bundfælder sig hos det kunstinteresserede publikum. Tak for hjælp med dette.
Ingen kunstforening uden medlemmernes opbakning- det er foreningens grundøkonomi og derfor ser vi gerne flere medlemmer i den kommende tid.
Haderslev Kommune-Teknik og miljø- med tak for rigtig godt samarbejde, eks. i forbindelse med renovering af de gamle vinduer i den store sal og accept af vores ønske om at kunne finansiere et nyt loft i den store sal, så det går til kip. Det vil forbedre salens akustik og den æstetiske oplevelse af rummet og dets indhold betydeligt. Det arbejder vi fortsat på at realisere.
-Kultursamvirket, for økonomisk støtte til de fleste udstillinger
Pressen, for fin formidling af foreningens aktiviteter
Sponsorudvalget, for flot arbejde med at fastholde og udvide antallet af store og små sponsorer
Folkeuniversitetet for åbenhed overfor vores ønsker om foredrag.
Vi håber at denne generalforsamling kan medvirke til at begynde et generationsskifte. Så den 96 år ”gamle” Kunstforening kan fortsætte det gode arbejde med at formidle kunst i mange kategorier og genrer i de kommende år.
Til efteråret 2022 åbnes forhåbentlig, et stort samarbejdsprojekt mellem kunstnere i Flensborg, Skibsfartsmuseet- vi har jo fjorde tilfælles, danske kunstnere, musik, workshops for unge og meget mere. Der er to grundpiller i projektet ”Den anden side”, nemlig kunstudstilling i kunsthuset- relationer bl.a. til begrebet havn og i trekantfestivalens uge, forskellige kunst og musikworkshops for unge i Haderslev. i 2023 kommer så anden del (forudsat at den kan finansieres). Dette er et udviklingsprojektprojekt.
Senere i oktober/ Gæster keramikeren Kim Holm, Århus, Kunsthuset med en ny udstilling i samarbejde med billedvæveren Ann Sloth, som arbejder i såvel papir, som med akvarel og i mange formater og farver vævede billedtæpper. Udstillingen åbner31. oktober.
Meget skulle have set anderledes ud, men verden omkring os ændrede sig på en måde vi ikke kunne undgå
Vi ser frem til at mødes til mange gode oplevelser for de nysgerrige, i Kunsthuset fremover.
Hermed er beretningen overgivet til generalforsamlingen.
På bestyrelsens vegne
Hans V Bang Fmd.
Godkendt på generalforsamlingen 9/9 2020