Værk af Jes Mogensen, fra udstillingen: ‘I’ve got a mind to ramble, I’ve got a mind to settle down’.
Efteråret 2018 rummede bl.a. en dejlig udstilling af malerier og tegninger af Jes Mogensen (Sønderborg), og kunstudflugt til den internationale Nordart udstilling i Büdelsdorf v. i Rendsborg. Senere på året havde Bruno Kjær (Ålborg) en interessant installationsudstilling, Archive.
Den blev fulgt op af ”Moderne afrikansk kunst fra Vestafrika” v. Maj Romily Nielsen.
Det blev også til en enkelt god filmaften om Poul Anker Bech. Efterfulgt af en omfattende og arbejdskrævende julesalgsweekend.
Foråret 2019 kom til at indeholde et meget varieret kunstnerisk udbud på genre og formater. Det begyndte med udstillingen ”Marskens kunstnere”, bestående af Mogens Davidsen, Bodil Arbjerg Lundby, Dan Thuesen, Malene Hansen, Ghita Beck Svensen og Hanne B. Sønnichsen, indeholdende malerier, grafik, tekstiler og keramik. På grund af stor interesse Havde Arthur Mathiesen åbent en ekstra aften.
I et godt samarbejde med Historie Haderslev, blev det muligt at skabe en indsigtsfuld retrospektiv udstilling ”Indblik” om og med Kamma Svenssons (1908-1988) værker, teknikker og materialer. Her kunne mange grafiske blade, plakater m.v. opleves sammen med en del af de originale trykplader og eksempler på de mange illustrerede bøger. Udstillingen åbnedes af Therese Enggaard.
Generalforsamlingen valgte en ny bestyrelse med et baggrundsbillede af havvandet der står omkring Kunsthuset og den Kgl. Vejerbod – ikke første gang. I bestyrelsen sad Hans V Bang (fmd.), Anni Rindum (næstformand), Kirsten Juhl, Søren Kistorp (Bygningssyn), Sekretær Kirsten Petersen, Kasserer Jørn Andersen, pr og Facebook Hanne Christiansen, Erik Kock, suppleanter Grete Borg og Dorthe Clausen. Den begyndte arbejdet d. 22. marts 2019.
Tine Hind
Grafikken blev repræsenteret af kunstneren Tine Hind (Aarhus) med både grafiske værker og malerier på ”Højtryk og andre indtryk”, samt en herlig introduktion til hendes billeder og kunstverden af hende selv, i foredraget ”45 år med sværte under neglene”.
Henrik Brahe
Foreningen dristede sig til en ny fotografisk kunstudstilling med værker af Henrik Brahe, hvis udstilling ”Arch Hands” gjorde sig godt i huset, med sine stærke s/h kontraster. Henrik Brahe kunne som både fotograf og arkæolog sætte fokus på hånden som eksponent for samarbejde, udvikling og opdagelser. Under udstillingen udgav han en smuk fotografisk bog, i stort format.
Af Povl Christensen
Udstilling af kunstskolens elever og øvede i gruppen Artiskok fyldte huset i maj/juni og efterfølgende åbnede vi dørene for en udstilling af et af afdøde Povl Christensens grafiske hovedværker, nemlig 26 store illustrationer til Leonora Christinas: Jammersminde, udført i 1955 og foredrag af Povl Christensen kenderen Mogens Pahuus.
Efteråret 2019 begynder med udstillingen ”Sæhrimner”, med kunstnerne Felix Pedersen, Thorvald Odgaard, Bjørn Søndergaard, Hans Tyrrestrup og Bruno Kjær. På udstillingen vises maleri, akvarel, tegning, grafik, installation og keramik. Det er sidste gang vi møder Lasse Petersen, der åbner den interessante udstilling, i fuldt vigør! Udstillingen åbnes med Haderslev. Musikalsk indslag v Jesper Ry, Haderslev Musikskole.
Sæhrimner skulptur
Et foredrag på Månen/Bispen af historiker Bo Lidegaard om ”Damulykken i 1959, set i historisk perspektiv” lagde op til Anders Moseholms fornemme udstilling i malerier og fotografier. Han havde for nyligt opdaget
sin fars arbejde i forbindelse med ulykken og det satte Anders Moseholms tanker på lærredet i gang. Udstillingen ” 8. juli” havde sit fokus på netop denne ulykkelige dag og et smukt hæfte kunne ledsage udstillingen og dens indhold, udgivet i et samarbejde mellem Historisk Arkiv og Haderslev Kunstforening.
8. juli af Anders Moseholm
Fås stadig i Kunsthuset. Et at de mest centrale værker blev købt af Kulturelt Samvirke indenfor billedkunstpuljen og hang i en periode på det gamle rådhus i Gåskærgade. Er i skrivende stund desværre i depot.
I oktober/november løb udstillingen ”101 Dalier i Haderslev” af stablen. Det var værker fra samleren Peter Olufsens samling. Udstillingen var en salgsudstilling og blev ledsaget af et causeri af Peter Olufsen. Udstillingen var arrangeret i samarbejde med Galleri Rasmus.
Et par dage i november kunne kunstneren Per Oscar Jensens arbejder ses i Kgl. Vejerbod.
Året sluttes af med filmaften og en meget besøgt Julesalgsweekend.
Katrine Nyholm / Jon Nyholm
2020:Januar begynder med en Keramisk/grafisk udstilling, ”Ler og maleri”, af Katrine Nyholm/keramiske værker og Jon Erik Nyholms grafik, en dejlig udstilling som fik lov til at være i hele den aftalte periode.
Så begynder corona/Covid 19 at styre aktiviteterne i Kunsthuset:
5. jan. WHO oplyser om et udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i Kina.
30. jan. WHO erklærer virusudbruddet for en global sundhedskrise
4. feb. SSI og Sundhedsstyrelsen skærper beredskabet for at forebygge coronasmitte i Danmark.
Color sticks I af Annette Gerliff
I februar åbner Annette Gerlif (Viborg) sin udstilling ”Fragmenter af rum”, de geometriske former skaber rum, også for åbningstalen der holdes af Nynne Sanderbo Martinussen. Inspirationen kom bl.a. fra Havnen i Haderslev.
Den hænger ikke tiden ud: 11 marts må vi lukke udstillingen og aflyse den planlagte generalforsamling. 2 år med bøvl venter forude. Ordren er helt klar!
6. mar. Statsministeren afholder sit første pressemøde, hvor hun opfordrer til at aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 1000 deltagere. Håndtryk og kram frarådes også. Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledninger, så alle grønne områder nu er gule.
11. mar. Andet pressemøde med statsministeren afholdes, og Danmark lukkes ned i foreløbigt to uger. Skoler, institutioner og dagtilbud lukkes. Forsamlingsforbud for flere end 100 personer. Offentligt ansatte, der ikke har en kritisk funktion, sendes hjem. Den første dansker dør efter at have været smittet med covid-19.
Bestyrelsen må droppe alle planer, hvad gør vi nu?
De planlagte udstillinger ”Venskab, en artist Book” med kunstnergruppen Rimfaxe og Helga Kvistmundsdottirs ”Ulandskabets Billeder” må udsættes på foreløbig ubestemt tid. Foredrag og film ligeledes.
17. mar. Dronning Margrethe holder sin tale til den danske befolkning om covid-19-krisen. EU’s stats- og regeringschefer beslutter at lukke EU’s ydre grænser i 30 dage for ikke-nødvendige rejser til EU for ikke-EU-borgere. 1067 danskere har nu fået covid-19.
18. mar. Forbud mod at samles mere end 10 personer. Desuden lukker frisører, restauranter, storcentre med mere. Alle konfirmationer udskydes til efter 1. juni.
27. maj Højskoler, gymnasier, foreningsliv og fysisk tilstedeværelse i den offentlige sektor (undtagen Region Sjælland og Hovedstaden) genåbner.
8. jun. Forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50 personer. Fitnesscentre, svømmehaller og forlystelsesparker åbner.
31. jul. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bærer mundbind i offentlig trafik, hvis der er mange mennesker.
Andreas Welin arbejder på galvmaleri i Haderslev 2020
I løbet af sommeren skaber street art kunstneren Andreas Welin (Sønderborg) det store gavlmaleri ved indkørslen på Storegade til Hotel Norden, med fonds og kommunale 2020-midler ses i dag et smukt gavlmaleri med stærk grænselandsbetydning, anledningen var selvfølgelig 100 året for indlemmelsen af Nordslesvig i Danmark.
Søren Thorsen
Foreningen drister sig til at åbne en udstilling med fotografiske værker af Søren Thorsen (Vojens), der med ”Med mit blik”, udstiller en række professionelle fotografiske arbejder og viser egne film. Vi er medio august.
3. oktober er det muligt at programsætte udstillingen ”Iteration” med Ann Sloth, væver og Kim Holm, keramik, den fine udstilling kan holde åbent til 25. oktober, trods alt.
Kim Holm & Ann Sloth
Berit Kyed udstiller sine malerier i Den Kgl. Vejerbod: 10.10. – 25.10.20
23. okt. Forsamlingsloftet sænkes fra 50 til 10 personer. 711 personer i Danmark er døde efter at have haft covid-19.
24. okt. Regeringen forlænger mundbindskravet til 2. januar 2021.
Så lykkes det at åbne udstillingen, skabt af medlemmer fra Riimfaxe. Den viser deres fortolkning af tanker omkring grænser i anledning, om og til den såkaldte genforening. ”Friendship, an artist book”, den løber af stablen 31.10-13.12.2020, ledsaget af et smukt hæfte med introduktion til de deltagende kunstnere og deres unika værker på udstillingen. Hellere sent end aldrig!
Fra udstillingen “Friendship. An artist book” af Riimfaxe.
Deltagende kunstnere: Lotte Agger, Gentofte, Danmark, Fotografi, natur contra u-natur. Anne Bjørn, Assens, Danmark. Tekstilværker, vævet, presset, laserskåret. Ann-Kerstina Nielsen, Svendborg, Danmark, Grafiske arbejder, Tine Hind, Aarhus, Danmark, Grafiske arbejder i mange teknikker. Jens Chr. Jensen, Ikast, Danmark, Landart og skulptur. Udsmykninger. Matthias Oppermann, Hamborg, BRD, Maleri, fotografi, fotolitografi og tegning. Ole Akhøj, Frederiksberg, Danmark, Fotografi. Doris Hahlweg, München, BRD, Maleri, Olie på aluminium, Steen Rasmussen, 8680 Ry.
Man har kunnet se at Steen Rasmussen fra det grafiske tryk/udtryk, arbejder mere og mere skulpturelt. Grafik er blevet en måde at tænke på, og ikke et spørgsmål om trykketeknik, selvom her selvfølgelig ligger en stor viden og erfaring nu. Den grafiske tankegang udfoldes i både to og tre dimensioner og inkluderer jævnligt betragteren i det beskrevne rum, som en faktor i værket. Lars Waldemar, Esbjerg, Arbejder med skulptur, relief og grafik.
Et spændende projekt initieret af Haderslev Kunstforening i samarbejde med Tine Hind og de enkelte kunstnere.
Galleristen fra Galleriet på Slotsgrunden, aktivt medlem af Kunstforeningens bestyrelse i 1970erne og meget andet Jakob Clausen døde d. 1. december, han havde været en aktiv og et aktiv for kunsten og dens vilkår i Haderslev siden begyndelsen af 1970erne og langt op i 1980erne. Læs nekrolog for Jakob Clausen her.
Midt nov. Alfa-varianten bliver registreret i Danmark.
6. dec. 885 personer i Danmark er døde efter at have haft covid-19.
25. dec. Alle butikker – med undtagelse af supermarkeder og apoteker – skal lukke.
29. dec. På et pressemøde forlænger statsministeren restriktionerne til 17. januar 2021. Samtidig anbefales det, at man aflyser nytårsaften.
2021
5. jan. Forsamlingsforbuddet sænkes til fem personer, og risikoniveauet hæves til højeste niveau i varslingssystemet. Afstandskravet ændres fra 1 til 2 meter.
16. jan. Betavarianten – oprindeligt opdaget i Sydafrika – er for første gang opdaget i Danmark.
28. jan. Nedlukningen af Danmark, der trådte i kraft i december, forlænges til 28. februar.
1. mar. Danmark genåbner delvist med genåbning af fx store dele af detailhandlen, udendørs kulturinstitutioner og del af udendørs idrætsliv nationalt.
3. mar. Gammavarianten – der først blev opdaget i Brasilien – er blevet fundet i Danmark.
23. marts mistede vi Lizzie Winther Jensen, Vonsbæk, som et glad, vidende og humoristisk menneske, tidl. medlem af bestyrelsen for Haderslev Kunstforening, kontakt til kunstnere som Ursula Reuter Christiansen og meget andet godt. Læs nekrolog for Lizzie Winther Jensen her.
21. apr. Danskerne må nu forsamles op til 25 personer udendørs. Bl.a. værtshuse, restauranter og biblioteker åbner igen.
Rasmus Bjørn i værkstedet.
Grundet de gældende restriktioner, tyer Kunstforeningen til at skabe en virtuel udstilling af værker af Rasmus Bjørn.
For første gang byder Haderslev Kunstforening velkommen til en virtuel udstilling med værker af Rasmus Bjørn, f. 1973. Oprindeligt var udstillingen planlagt som vanligt i perioden 9. januar til 14. februar, men grundet de pt. gældende restriktioner ifm. covid-19, valgte vi i stedet at give vores publikum mulighed for at besøge udstillingen virtuelt, her på vores hjemmeside. Et forsøg på at holde vores aktiviteter i gang på én eller anden måde. Vi ved nu, at det kræver meget mere at skabe virtuelle udstillinger end vi var i stand til, men den blev set!
Fra udstillingen Cactus m. Vibeke Jerichau og Birgitte Munk
Den følgende online udstilling af værker af Vibeke Jerichau og Birgitte Munk: med titlen Cactus, fandt sted i perioden 28.02.2021 – 05.04.2021.
Senere i april kunne vi igen, efter megen eftertanke, åbne udstillingen Sodaovnslauget: VERO-SODA fra 21.04.21 til 6. juni. skabt af keramikeren Susan Lange i samarbejde med Hanne Maria Leth Andersen, Bente Sindahl Jensen, Tove Skov Larsen, Nina Lund, Lova Nyblom, Karen Lisbeth Rasmussen og Ulla Sone.
Til udstillingen havde Mira Lange Hansen skabt en dokumentarfilm om sodabrænding, den vistes i hele udstillingsperioden.
VERO-SODA. Udstilling med sodaovnslauget i Haderslev.
Den kunstnerisk orienterede forlægger og arrangør af mange kunstbegivenheder, Lasse Petersen døde d. 3. maj, og det var et tab.
Lasse Petersen, Haderslev, døde Sønderborg Sygehus. Selvom hans grundholdning var „alt kan lade sig gøre” har vi mistet en lun og fantasifuld iscenesætter af kunst, meget ofte med og for børn. Læs nekrolog for Lasse Petersen her.
Foreningen holdt Bogsalg 7.-8. august 2021. Bøgerne var arv fra Lizzi C. Winther Jensens bo. Hun var et skattet, vellidt medlem af Kunstforeningen og fungerede i periode som medlem af bestyrelsen.
4. maj Forsamlingsloftet hæves til 25 personer indendørs, 30-minutter-reglen til bordreservation på restauranter mm. ophæves, og spillesteder kan nu have op til 2.000 siddende gæster.
21. maj Alt i Danmark er nu åbent i et eller andet omfang – med undtagelse af diskoteker og natklubber. 15443 har nu været indlagt med covid-19 på danske hospitaler.
10. jun. En ny politisk aftale betyder, at der nu er flere steder, hvor mundbind ikke længere er et krav. Det er dog stadig et krav i kollektiv trafik. 11. jun. 291.059 personer i Danmark har nu fået covid-19.
1. jul. Det digitale EU-coronapas kommer i brug.
5. jul. Delta-varianten dominerer nu i Danmark. Før dette dominerede alfa-varianten.
14. aug. Der er ikke længere afstandskrav ved arrangementer med siddende publikum.
Fra udstillingen Sticks and Stones af Birgit Østergaard
Sticks and Stones, Birgit Østergaard, 14/8- 26/9 2021
Derfor kunne vi åbne den særlige design og lyskunst udstilling, ”Sticks and stones” skabt specielt til Kunsthuset af designer og kunstner Birgit Østergaard (Aarhus) , den omfattende udstilling åbnedes af Kirsten Skogstad MAA og var en øjenåbner for hvorledes kunst og design kan være to sider af samme sag.
25. aug. Over 70 procent af den danske befolkning er nu færdigvaccineret.
10. sep. Covid-19 betegnes ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark.
Nurith Miryam Lumer-Knabbers
2. oktober åbnes udstillingen ”Det sort-hvide univers” med værker af Nurith Miryam Lumer-Klabbers. En smuk udstilling, beslægtet med grafikeren Jørgen Rømers tegninger. Begge et godt selskab at være i.
Foredrag: Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen – 04.10.21 om bogen om Ida Ilsted, også kendt som Ida Hammershøi, malet af hendes mand Vilhelm Hammershøj. Et fint resultat af et tæt samarbejde mellem Haderslev Bibliotekerne og Kunstforeningen.
Forfatteren Jesper Wung-Sung
21. okt. 2696 personer i Danmark er døde efter at have været smittet med covid-19.
11. nov. Covid-19 er igen samfundskritisk sygdom i Danmark.
13. dec. Det seneste døgn er der registreret 10625 smittetilfælde med covid-19.
16. dec. Det seneste døgn er der registreret 10604 smittetilfælde. Der er registreret 9009 omikron-tilfælde i Danmark. 77 procent af børn i alderen 12-15 år har nu fået første vaccinestik – eller har booket tid til vaccination.
19. dec. Krav om coronapas indføres i fjernbusser og fjerntog. Teatre, museer, højskoler mm lukkes. Arealkrav i butikkerne.
2022
1. jan. Cirka 2,8 millioner danskere har fået tredje vaccinestik. Det svarer til 48,4 procent af den danske befolkning.
1. feb. Restriktionerne fjernes, og covid-19 ændres til ikke længere at være en samfundskritisk sygdom. Krav om test ved indrejse til Danmark beholdes.
Hverdagen kunne så småt vende tilbage til nye måder at fungere på. Vi skulle i gang med at finde medlemmer, nye og gamle, som måske var vænnet fra at gå på opdagelse i Kunstforeningens aktiviteter. Sponsorer skulle plejes, nye findes og foreningens meget stramme økonomi, genvitaliseres. Og foreningen gik i gang med det centrale i sit formål, formidlingen af kunsten.
Ida Ferdinand & Siri Kollandsrud
Ida Ferdinand & Siri Kollandsrud: Det går – 15.01.22-20.02.22
Siri Kollandsrud og Ida Ferdinand arbejder hver for sig med at udvikle og løfte hver deres visuelle udtryk i form af maleri, papirarbejder og installationer. I udstillingen arbejdede de sammen, og en lang dialog ligger forud for dette møde i Haderslev. Her møder værker og installationer hinanden og stedet med overraskende greb som skaber farve og poesi
I Haderslev Kunstforening vises maleri og tegning sammen med et hegn af genbrugstræ og ”hækle-gevækster”.
Foredrag: Hans-Christian Davidsen: Emil Nolde – nazist og antisemit – 26.01.22
Steffen Tast: Tyngdens lethed – 26.02.22-03.04.22
Steffen Tast laver værker, som fysisk er ret tunge, men visuelt er lette, idet glas virker let, da det er gennemsigtigt og skrøbeligt, men i virkeligheden vejer meget. Men måden, glasset bruges på, f.eks. i mobiler, betyder, at de virker lette. I øvrigt kan Steffen Tast godt lide at arbejde med modsætningsfulde titler. Tidligere har han kaldt en udstilling ’Stabile skrøbeligheder’, ’Det dybe lys – det høje mørke’, ’Det flygtigt fastholdte’ mm.
Steffen Tast: De-light #11a
30. marts Generalforsamling i Haderslev kunstforening
9. apr. Der har i Danmark fra marts 2020 til 9. april 2022 været 50.236 indlæggelser, hvor den indlagte havde fået en positiv PCR-test inden for 14 dage af sin indlæggelse, eller den indlagte havde fået en positiv PCR-test under sin indlæggelse.
14. apr. Der har nu været over 500 millioner covid-19-tilfælde i verden.
28. apr. Besøgende og personale behøver ikke længere at bære mundbind på fx plejehjem, sygehuse og hos lægen. Personer med luftvejssymptomer anbefales fortsat at bruge mundbind.
15. maj 6.287 personer i Danmark er døde efter at have været smittet med covid-19 eller efter at have været reinficeret.
Værk af Linda Baum
Linda Baum: In your shoes – 09.04.22 – 22.05.22
Inspirationen til udstillingen; IN YOUR SHOES hentes i menneskers livsstil og deres adfærd, blandt andet i og med naturen. Linda Baums fokus er fortællingen. Hun tager udgangspunkt i det menneskelige. I hendes udstilling, samt bogudgivelse ONE YEAR VIA ART fra 2019, som blev præsenteret i Berlin, tog hun udgangspunkt i sin egen menneskelig proces og blottede sin krisehåndtering. Linda Baum slog sig ned i den vide verden Berlin.
I Haderslev har Linda Baum tidligere samarbejdet med Victor Ash på en silo i Haderslev Havn. Linda Baum var initiativtager til ”Forår på Havnet“, med udstillinger, streetfood, musik og maget andet, den har nu været gennemført med succes 2 gange. med støtte fra Haderslev Kommune og flere deltagere fra havneområdet såsom, Streetdome, Haderslev Kunstskole og Haderslev Kunstforening.
22. jun. Statsministeren holder pressemøde om corona strategien for de kommende måneder. 2,5 millioner danskere skal inden årsskiftet er omme modtage tilbud om revaccination med en coronavaccine.
Ulrike Kirchner: Transit, 04.06.22-03.07.22
Det skulle have været i 2020, så 2021, men bliver nu endelig til virkelighed, at billedkunstneren Ulrike Kirchner gæster Haderslev og Kunsthuset med en repræsentativ udstilling af hendes kunstværker.
Ulrike Kirchner er født 1959 i Merseburg. Merseburg er en by i den tyske delstat Sachsen-Anhalt. Den er administrationsby for Saalekreis og ligger syd for Halle. Et område som engang var en del af DDR, men som i 1989 blev en del af BRD.
Ulrike Kirchner
Har været aktiv kunstner siden 1986, særligt i og omkring Lutherbyen Wittenberg, Halle og efter 1989 i store dele af Tyskland og har arbejdet i forskellige materialeformer og udtryk. Virksom som kunstpædagog. Har arbejdet meget med kunst i det offentlige rum, udsmykninger og installationer. Adskillige institutioner har købt hendes værker. Såvel malerier, som arbejder på papir, akvareller på lærred og mange gange i et vist surrealistisk univers eller et hypernaturligt univers.
” IN A WAR SOMEONE HAS TO DIE” – Hanne Bang, 20.08.-18.09.22
Sætningen er et citat fra en afrikansk lejesoldat og rummer essensen af krig, en sætning som ingen kan være i tvivl om. Det er desværre med krigen i Ukraine blevet en realitet, som vi dagligt må forholde os til. Men det kan være svært og derfor også nødvendigt af gøre det til noget fysisk begribeligt.
Værket består p.t.af 305 lommetørklæder, hvorpå mennesker fra hele verden har broderet teksten: In a war someone has to die, på deres eget sprog.
Hanne Bang: In a war someone has to die (lommetørklæde)
Ved at gentage samme sætning igen og igen på forskellige sprog, fremstår værket som en samlet stemme på tværs af nationalitet, politisk overbevisning, religion, køn og kultur. – et håb om at krigen må slutte.
I det håndgjorte arbejde, som nærmest er en personlig signatur, ligger der en intimitet og følsomhed vi sjældent forbinder med krig. I kontrast til de hurtige, overfladiske billeder vi ser i mediernes dækning af krig.
Haderslev kunstforeningen har fået muligheder at få dette værk til Haderslev og vil inddrage borgerne i byen i at brodere deres personlige lommetørklæde til værket.
Grete Balle – Brændte mærker 2020
Grete Balle: Retrospektiv 24.09.-30.10.22
Grete Balle hører til blandt de store udøvere af moderne dansk tekstilkunst. På en gang grundlæggende og avantgardistisk. Udstillingen er en lystvandring gennem hendes kunstneriske udvikling, der bygger på en aldrig svigtende nysgerrighed, opdagelsestrang og fordybelse.
Grete Balle var gift med COBRA-maleren Mogens Balle og sammen havde de et stort internationalt kunstnernetværk.
Mere end 60 års arbejde med tekstile eksperimenter, er Grete Balle vendt tilbage til udgangspunktet, nemlig maleriet. Udstillingen viser også den nyeste udvikling, nemlig arbejdet med klassiske lertøjskrukker og sine billeder derpå.
Grete Balle udstillede sidste gang i Haderslev, i 1986 sammen med Leif Kath og Torben Eskildsen på Haderslev Museum, arrangeret af Haderslev Kunstforening og det er bl.a. derfor, spændende nu at kunne præsentere hendes værker i en retrospektiv udstilling med værker udvalgt af hende selv, på bopælen i Kalundborg.
Ole Holm Larsen & Lene B. Knudsen
Ole Holm Larsen & Lene B. Knudsen: 5.11.-11.12.22
Ole Holm Larsen skrives om sit arbejde: Den overordnede titel på mine værker er »Imaginære landskaber«, som kan dække over mange ting, og også er tænkt som en ironisk distance. Udtrykket er nemlig oftest på grænsen mellem det genkendelige og det abstrakte.
Det er billeder, jeg har arbejdet med de sidste seks år, og der er brugt blyant, kul, rødkridt, tusch, olie og pastel.
De forholdsvis små malerier er fremstillet på bagpap fra tidligere indramninger, som jeg synes har et smukt udtryk. Her er jordfarver, gullige og brunlige nuancer en fin baggrund for videre bearbejdelse.
Tidligere tape-kanter, der stadig kan ses, omkranser ofte det enkelte billede, så det fremstår som set gennem et vindue – et værelse med udsigt om man vil. Titlerne kan være: Forår, sommer, efterår, vinter, sol, aftenrøde, skumring, gyldent lys, storm, uvejr, fragmenter, port, tempel, parallelle linjer osv.
For et par år siden var jeg på ferie på Fanø i en længere periode, og blev her fascineret af de tre elementer: Strand, hav og himmel. Jeg tænkte tanken; hvad hvis den amerikanske kunstner Mark Rothko havde oplevet dette?
Lene B. Knudsen skriver om sit arbejde: Mit keramiske virke er drevet af et ønske om at forskønne verden, kombineret med en eksperimenterende nysgerrighed i dialog med teknik og materialer. En process, der gennemgående viser vejen til det næste objekt eller design. Mine materialer er porcelæn og stentøj. Jeg arbejder bl.a. med støbning, traditionelt og eksperimenterende håndværk og brændinger, kombineret med digitale teknikker og 3D print.
På mit værksted udvikler og fremstiller jeg forskellige håndlavede brugsting i mindre serier, unika objekter og udsmykningsopgaver.
1.dec. 7.537 personer i Danmark er døde efter at have været smittet med covid-19 eller efter at have været reinficeret.
8. dec. Sundhedsstyrelsen informerer om, at det ikke længere er et krav at selvisolere ved positiv coronatest. Samtidig skal man ikke længere testes for covid-19, hvis man bliver akut indlagt. 8. dec. Over 6,4 millioner personer er døde enten med eller på grund af covid-19 på verdensplan.
Værk af Marie Louise Exner
Marie Louise Exner: Haven 14.01.-26.02.23
Marie-Louise Exners værker forbinder sig ofte med landskab og natur. Tilgangen er det musiske, poetiske og sanselige som når vinden bevæger sig i græsset, prikker og streger af sol, sand og blæst. Men landskabet er også en metafor for et tidsbillede af verden i forandring fra det ur -amle til nutiden.
Hendes værker udtrykker sig på papir, i tegning, grafik og skulptur Marie-Louise bor og arbejder i Sønderho på Fanø
Til udstillingen i Haderslev Kunstforening kunne der desuden ses en bogudgivelse (magnum format!) i samarbejde med forfatter Jeppe Brixvold.
På den årlige generalforsamling i marts 2023, valgtes ny bestyrelse:
Forkvinde Hanne Christiansen, næstformand Alice Juul, kasserer Carsten Moos, sekretær Marianne Enggaard Moos, Uffe Gram, Lizza Kristensen, Anette Strøm. Suppleanter Tove Sørensen, Anni Rindum, Jeppe Vinum og Hans V Bang.
Vibeke Rønsbo & Unneland Borghild: Forsvindinger 04.03.-23.04.23
Et fravær er alltid avhengig av at noe en gang har vært. Et tidligere nærvær. I fraværet ligger en spenning som er tilstede i kraft av å være borte.
Udstillingen ’Forsvinninger’ søger at skabe sprækker ind til en intensistet, gemt i kroppen som ufortalte historier om savn, håb og drømme.
Norske Borghild arbejder i Bergen med etter-billeder og etterklange. Danske Vibeke, som bor i Odder, er optaget af spor af levet liv, huller og skygger. Fragmenter af hverdagsliv, det, der på én gang er der og ikke er der mere, er deres fælles kilde. På tværs af afstand vil de to i en samskabende proces udveksle e-poster gennem skyerne og som telepati søge at flette deres tanker og værker sammen frem til udstillingens endelige hele. Mødet gennem det norske og det danske sprog, udtryk og formuleringer er en poetisk inspiration.
Forår på Havnen: Hva så nu? 29.04.-04.06.23
Under mottoet Hva så nu? har aktørerne på havnefronten i Haderslev fået rigget en stor og farverig kulturfestival til og en ny tradition er søsat. Forår på havnen lettede anker den 29. april kl.12:00, successen var ikke til at komme uden om, på pladsen foran Kunsthuset da kulturudvalgets formand Kjeld Thrane bød velkommen.
Haderslev Kunstskole: udstillede elev og senior værker 10.06.-30.06.23
Hardy Brix
Hardy Brix: Frossent landskab 05.08.-17.09.23
Hardy holder til i Århus, hvor han har haft værksted på Spanien 19B i 30 år. Det er et spændende kunstnerfællesskab, som er et vidunderligt kreativt miljø, hvor Hardy tilbringer meget af sin arbejdstid – men ikke den hele!
Hardy har nemlig rejst til det arktiske landskab mange gange. Han har især været på Lofoten og Svalbard og på Grønland. Her har han lavet akvareller og isprint.
Akvarellerne bærer præg af det klima, han har arbejdet i: nogle gange er luften fugtig eller så kold at malingen krystalliserer og laver fine isblomster på billederne. På den måde sætter naturen aftryk på billederne i både motiv og materialer.
Is-printene er meget specielle: Hardy river selv akvarelfarven og laver maling med binder – så maler han på isen og lader den smelte på papiret. Det er en proces som er svær at styre, men det er også det, der tiltaler ham: eksperimentet!
I det hele tager er Hardy dybt optaget af materialernes egenskaber og bliver inspireret af naturen og stemningen i omgivelserne.
Troels Trier: Fra røde mor til grøn far/Trier på papir 23.09-05.11.23 (lukkede i utide d. 20. oktober pga. stormflodens påvirkning af Kunsthuset).
Troels Trier døde sidste år, da han blev ramt af en blodprop, men det stopper ikke den nu 83-årige multikunstner. Troels Trier er i ”live” igen, nu som ”Zombie” i hans one-man-show, der byder på musik, suppleret med en mindre pop-up udstilling. Hos os lå hovedvægten på kunstværkerne, derfor er det nærmere musikken der spiller Pop-up-rollen. Troels Trier fortalte til ferniseringen om hans kunstværker og spillede et par enkelte numre fra hans tour-program. ”Zombie” som han turnerer med i efteråret.
Så kom stormen og Kunsthus og Kgl. Vejer bod blev udsat alt for meget vand og kan sandsynligvis først bruger i det sene forår 2024, men holder fast i at skabe udstillingsoplevelser, derfor kan man gæste Apotekergade 13 over for indgangen til Domkirken. Her er kunstforeningen midlertidige adresse.
Foredragsrække v. Ole Jul: Kunsten i det 20. århundrede – 2023/24. Gennemføres i foråret 2024 i Historie Haderslevs Læsesal i Bispen.
Foredrag: Nynne Sanderbo: Sonja Ferlov – den danske verdenskunstner – 04.10.23 og
Foredrag: Hanne Vibeke Holst om “Kriger uden maske” – 24.10.23 på Biblioteket.
Herefter er der fortsat corona smitte, men den omfattende lukning er endeligt ophørt- og rimelig normale farvande er i sigte, i denne omgang (forf. Bem.).
—
Uddrag fra Statens Seruminstituttets tidslinie for coronaperioden er udvalgt af Hans V Bang dec. 2023.
Uddybende om de respektive udstillinger, foredrag m.v. ses på www.haderslevkunstforening.dk, se under arkiv.