Birgit Østergaard: Sticks and Bones ved Haderslev Kunstforening

* Titlen Sticks & Stones er taget fra et gammelt nummer fra The Who’s album fra 1981, ”The Quiet one”, med nummeret ”Sticks & Stones may break my bones”, sunget af bassisten John Entwistle.

På udstillingen med Birgit Østergaard i Haderslev Kunstforening vises aktuelle værker, hvoraf flere er udviklet særligt til kunsthuset.

Fernisering afholdes d. 14.8.21 kl. 14.

Birgit Østergaard arbejder i krydsfeltet mellem kunst og design og har specialiseret sig i belysning. De unikke, håndlavede lamper inviterer til interaktion mellem designer og bruger; I dette møde er værket i konstant udvikling og tilpasser sig alle tiders trends.

Filosofien bag hendes værker er, at mennesker er kreative væsner og har et medfødt behov for at tilpasse deres omgivelser til egne behov.

Efter et legatophold i 1987 på klostret San Cataldo i Italien begyndte Birgit at lave sit eget papir. I de efterfølgende år, skabte hun et professionelt papirværksted og begyndte sin rejse ind i en tradition med udviklingen af papir og bogtrykkerkunst, der er forbinder såvel historie som religion.

Det endimensionelle, håndlavede papirs endeløse muligheder forandrede Birgits kunstneriske udtryk og ændrede det i en mere tredimensionel retning med skulpturelle bøger og skulpturer; Det tekstile grundlag udviklede sig og blev hen over årene mere fremtrædende.

I 2010 fortsatte hendes undersøgelser af mulighederne for at integrere papir med andre materialer og bruger nu en teknik der også integrerer højteknologiske elementer såsom LED lys.

Birgit Østergaard er både designer og kunstner og hendes værker er internationalt anerkendt med vandreudstillinger i Nordisk regi, gruppeudstillinger i bl.a. Korea, Miami og Italien. Flere store udsmykningsopgaver er løst i hendes atelier i hjertet af Aarhus, hvor alle arbejdsgange foregår – herunder forsøg, tests og produktion.

Kunstværkerne indeholder både humor og ironi, hvilket kommer til udtryk i hendes oplyste skyer, isbjerge, floder og puder. Et stort materialekendskab kommer til orde i anvendelsen af genbrugsmaterialer som stål, jern og industrimaterialer sat sammen med det sårbare papir i et overvejende tekstilt udtryk.

Se Birgit Østergaards hjemmeside her.

Der er desværre udsendt materiale trykt med forkert udstillingstitel, det er en fejl som vi beklager meget. Den rigtige titel er Sticks&Stones.