En udstilling med maleri og andre objekter som for eksempel druestængler, tekstil og indtørrede gulerødder i Haderslev Kunstforening.
Fernisering er d. 15. januar 2022 kl. 14. Husk venligst coronapas og mundbind. Se invitationen ved at trykke her.
Udstillingen åbnes af medlem af Haderslevs kommunalbestyrelse Carsten Leth Schmidt(S), medlem af Teknik og klimaudvalget.
Der Nordschleswiger har været på besøg under ophængningen af udstillingen – artiklen kan læses her.
Filosoffen Thimothy Morton anskuer verden således:
”I Mortons verdensbillede er naturen en mere flydende størrelse. Her virker alt på hinanden og gennem hinanden. Vi er blot én blandt mange aktører. Naturen er heller ikke noget, der skal reddes. Tværtimod, argumenterer Morton, står nostalgien og længslen efter den rene, ufordærvede natur i vejen for den økologiske tanke. Naturen er nemlig ikke bare smuk og god; den er også destruktiv, voldelig og mørk. Dette fritager os dog ikke fra det ansvar, der hviler på vores skuldre i forhold til at sikre en bæredygtigt fremtid. Men, konkluderer Morton, et sådant ansvar giver først mening, når vi forstår, at alt er forbundet, og at selve idéen om bæredygtighed ikke handler om skøn sameksistens, men om mindst mulig vold.”
Respekt for hinanden som mennesker i og natur. At være åbne nysgerrige og forsøge og sætte os ind i hinandens sted. Vi er ikke bare individer, men en del af et hele, både indad som væsen og udad i sammenhæng.
Maleri kan man også se på som et stykke natur. Som måske prøver at finde sig selv i en evig foranderlig verden med invaderende indtryk ude og indefra.
Siri Kollandsrud og Ida Ferdinand arbejder hver for sig med at udvikle og løfte hver deres visuelle udtryk i form af maleri, papirarbejder og installationer. I udstillingen arbejder de sammen, og en lang dialog ligger forud for dette møde i Haderslev. Her møder værker og installationer hinanden og stedet med overraskende greb som skaber farve og poesi
I Haderslev Kunstforening vises maleri og tegning sammen med et hegn af genbrugstræ og ”hækle-gevækster”.
De to kunstnere støder sammen i Kunstforeningens rum i en dialog med farve, poesi og natur.
Ida Ferdinand
”Mine værker har ofte fællestitler. For tiden er jeg optaget af titlen: you are never abandoned. Altså på dansk: Du er eller bliver aldrig forladt.
Det er et udsagn som netop forholder sig til den samhørighed der er mellem os alle og den natur og det univers vi er en del af. Vi hænger sammen, vi er sammen og en del af et flydende hele.
Mine malerier og objekter udspringer af denne grundtanke. Det er undersøgelser af hvad maleriet kan i sig selv, med farve og form. Her uden at forestille, men i rum som man kan flyde ind og ud ad”.
Arbejder og lever i København og på Møn. Autodidakt.
Den allerførste gang jeg udstillede malerier var i Haderslev Kunstforening i 1983. Det er gået 39 år og jeg har arbejdet med billedkunst siden.
Jeg kalder mit kunstneriske projekt for Communicating Space, fordi det netop er det jeg ønsker at gøre med mine værker. Jeg vil kommunikere med afsæt i naturen, med det sete og med rummet i det givne rum. Jeg vil være i dialog med rummet og gennem rummet i dialog med beskueren.
Communicating space er kompositionen på fladen og i rummet.
Communicating space er før sproget, før fortællingen, under overfladen, bagom ryggen på os. Jeg beskriver ikke og fortæller heller ikke. Jeg vil tale til kroppen fra naturen.
Ida Ferdinand har en magistergrad i historie fra Aarhus Universitet. Blandt hendes mange udstillinger kan nævnes Efterårsudstillingen, Charlottenborg, Kunstsammlung Neue-Brandenburg, Tyskland, Museumsbygningen, København, og Gammelgaard Kunst og Kulturcenter. Repræsenteret Statens Kunstfond o.a.
Siri Kollandsrud
”Jeg er optaget af poesi og farve, rum, rytme og det eksistentielle. Hvad vil det si at være menneske. Jeg har ikke en klar plan for maleriet inden jeg starter, men arbejder og undersøger det i en åben proces, som en dialog på fladen. Processen kan vare én dag eller over år. Inspiration kommer fra livet i verden, følelser, tanker og fra arbejdet selv med maleriet. Man må gerne undre sig”
Siri Kollandsrud er en norsk-dansk billedkunstner bosat i København, uddannet i København og Berlin. Hun arbejder primært med maleri, men og grafik og installationer i tekstil og andre materialer. Hun har haft mange arbejds- og rejsestipendier bl.a. fra Statens Kunstfond, XuCun International Art Commune og Dronning Ingrids romerske Fond. Siri Kollandsrud er repræsenteret i Statens Kunstfond, Hygum Kunstmuseum, Nordiska Akvarelmuseum med flere og udstillet i flere lande.