OBS: Husk gyldigt coronapas, når du besøger kunsthuset.
Udstillingen er ligeledes forlænget t.o.m. 6. juni 2021.
Se invitationen til udstillingen VERO-SODA ved at trykke her.
Medlemmer af ”Sodaovnslauget” deltager i udstillingen VERO-SODA:
Hanne Marie Leth Andersen, Ringkøbing
Uddannet keramiker fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding, derefter studeret i Faenza og Napoli, Italien. Boet og studeret i alt 12 år i Italien og meget af inspirationen kommer derfra. Flyttede tilbage til Danmark i 2006 og har i dag værksted i Ringkøbing. www.andersenkeramik.dk
Bente Sindahl Jensen, Børkop
Uddannet fra Designskolen i Kolding. Tegner, skriver og formgiver i eget studie. Er optaget af fortællinger, udtrykt i portrætter, beskrivelser og dyr. Underviser indenfor tegning og keramik.
Har deltaget i DR 1 programmet “Danmarks bedste Portrætmaler”
Susan Lange, St. Anslet, Haderslev
Uddannet på Designskolen i Kolding. Eget værksted siden 1995. Underviser. Deltaget i en række udstillinger i ind- og udland. Er inspireret af naturen og fascineret af form, materialets muligheder, farver, overfladens stoflighed og struktur. www.susan-lange.dk
Tove Skov Larsen, Vamdrup
Uddannet på Designskolen i Kolding. Eget værksted siden 1977. Har udstillet på en lang række museer samt udført udsmykningsopgaver. Mangeårig gæstelærer på Designskolen Kolding og Designskolen Bornholm KADK. www.toveskovlarsen.dk
Nina Lund, Ejstrupholm
I mesterlære hos Atelier Bottani-Dechaud i La Borne, Frankrig.Tegnekurser på Beaux-Arts I Bourges, Frankrig. Svendebrev som pottemager i Sønderborg. Deltaget i en række udstillinger i ind- og udland. Eget værksted siden 1998. www.keramik.dk
Lova Nybolm, Kolding
Uddannet fra Designskolen, Kolding og Sverige. Eget værksted siden 2005. Driver værkstedet og butikken Handmade Home i Kolding.
Karen Lisbeth Rasmussen, Vejle
Uddannet på Designskolen i Kolding. Har haft eget værksted siden 1989. Arbejder i dag som keramiker, konsulent, underviser og projektleder. Har lavet flere opgaver i samarbejde med Egernsund Teglværk og var bl.a. initiativtager til ”Spinderihallerne” i Vejle. www.klir.dk
Ulla Sonne, Svendborg
Uddannet på Skolen for Brugskunst med overbygning på støbt porcelæn. Eget værksted siden 1980. Deltaget i udstillinger i ind- og udland samt modtaget flere priser. Hendes arbejder tager afsæt i biologien, specielt i den maritime, samt i naturens farver og former. www.ullasonne.dk
Til udstillingen er produceret en dokumentarfilm om en sodabrænding:
”Leret bliver udsat for ild og soda, og du vidner forvandlingen til brændt glaseret keramik”
Af Fotograf og Videoskaber Mira Lange Hansen.
Mere information følger.
Sodaovnens historik
I 2015 blev en gruppe keramikere enige om at gå sammen, for at udvikle et sted hvor vi kunne brænde med salt eller soda. Ovnen, en “selvbyggerovn” havde vi som en start fra det nedlagte keramikværksted i Spinderihallerne i Vejle. Opvarmningen er gas, så vi skulle finde et sted, hvor det kunne lade sig gøre.
Hvor var der gasforsyning? Hvor var der plads til at bygge et skur til overdækning af ovnen?
Hvor fik vi økonomi til det hele – ud over vores eget tilskud?
Processen var igennem mange faser men en donation fra Statens Kunstfonds Projekstøtteordning og en fin plads i Susan Langes have – lige ved siden af hendes gastank, samt en donation fra Cerama fik det hele i gang.
Saltovnslauget af 2015 blev stiftet og er nu Sodaovnslauget.
Navneskiftet skyldes at soda giver mindre forurening, men har ca. samme virkning som salt.
”Sodaovnslauget” repræsenterer en gruppe professionelle keramikere, der i fællesskab ønsker at bibeholde og videregive viden og erfaringer indenfor den særlige brændingsform, salt-og soda brænding. Samtidig muliggør det faglige fællesskab en udveksling og videreudvikling af denne specielle og gamle form for brænding af keramik. Vi ønsker at kendskabet udbredes og formidles både indenfor fagfolk, og andre interesserede, da lauget på sigt også vil holde åbne workshops. Sodabrænding har eksperimentets og uforudsigelighedens karakter. Den uforudsigelighed der ligger i brændingsforløbet giver lige den X-factor, som ingen andre brændingsformer kan. Det er en brænding, der skal foregå i det fri, og der skal være god plads så dampene ikke genere omgivelserne. Et sådant sted har vi fundet hos Studio Keramik v/Susan Lange, på Kystvejen 36, Store Anslet, 6100 Haderslev.
Organisering
Sodaovnslauget er en almennyttig forening som er opdelt i to grupper.
Ejergruppen består pt. af 9 keramikere. Det er kun ejere der må tage ansvar for at brænde ovnen (af sikkerhedsgrunde) men kan invitere andre keramikere til at deltage og holde kurser eller på anden måde formidle brændinger med soda.
Interessegruppen er keramikere, som ønsker at være med i brændinger eller ønsker at lære hvordan man brænder keramik med soda.
Det er klart, at muligheden for brænding i sodaovn er en udvidelse af de fleste keramikeres udtryks-felt. Man kan roligt sige at sodabrændingen tilføjer det keramiske udtryk en stoflighed, som er svær at få på anden vis. Sodabrændingerne egner sig rigtig godt til unikke værker, hvor man har arbejdet bevidst med de muligheder, der kan understøttes i sodaovnen. F.eks., strukturer og kanter og levende overflader.
Gennem etableringen af sodaovnslauget skabes rammer til faglig sparring og udveksling, for den enkelte og for faget i lang tid fremover.